Piotr Sady
– szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, pasjonujący się łączeniem smaków pozornie do siebie niepasujących, jednak tworzących doskonałą mieszankę (taki styl gotowania to kuchnia modernistyczna, będąca najnowszym trendem w gastronomii). Jego największym osiągnięciem jest otwarcie restauracji Il Piatto w Krakowie – jest jest współwłaścicielem, a poza tym pracuje w niej jako szef kuchni. W restauracji tej oryginalne włoskie produkty i smaki łączy się z dobrze znanymi, polskimi akcentami.
Wyjaśnienia eksperta.
„Na świecie możemy spotkać wiele kuchni i tradycji kulinarnych, które znacznie się od siebie różnią. Każdy kraj posiada swoje specjały i ulubione smaki. To, co dla Polaków może się wydawać niesmaczne, a wręcz niejadalne, dla Japończyków stanowi wspaniały przysmak – to dlatego, że od dziecka byli przyzwyczajani do potraw spożywanych w ich kraju. Jednak wszystkie kuchnie i smaki świata łączy jedno – stół, który zachęca do wspólnego jedzenia. Na świecie nie ma restauracji, w której można by znaleźć stoły jednoosobowe – zawsze jest przy nich kilka miejsc. Niezmienne są też zasady zachowania obowiązujące przy stole. Zawsze trzeba pamiętać o: – umyciu rąk przed jedzeniem; – właściwym posługiwaniu się sztućcami; – rozmawianiu tylko z pustą buzią, po przełknięciu jedzenia; – jedzeniu w spokoju, bez pośpiechu; – rozpoczęciu posiłku, dopiero gdy wszyscy otrzymają już swoją porcję; – życzeniu sobie nawzajem smacznego. Aby potrawy były pyszne, nie tylko trzeba je przyrządzić według receptury, ale także z pasją i sercem. Wtedy najprostsze dania, takie jak naleśniki czy zupa pomidorowa, stają się najwspanialszymi specjałami świata”. – Piotr Sady